
Het Bevrijdingsfestival in Gorinchem kreeg op, 5 mei Buiten de Waterpoort, een indrukwekkend hoogtepunt met het concert van de Koninklijke Harmonie De Bazuin. Onder leiding van dirigent Jos Jansen bracht het orkest een bijzonder programma waarin vrijheid, verzet en hoop op ontroerende wijze samenkwamen. Er werd stilgestaan bij lokale geschiedenissen uit de Tweede Wereldoorlog die vaak nog onderbelicht zijn gebleven.
Het verhaal van Unitas: principes boven alles
Het concert opende met het aangrijpende verhaal van het ‘Unitas-conflict’, verteld door Frans Limburg. In oorlogstijd werd voetbalvereniging G.V.V. Unitas geconfronteerd met een moreel dilemma toen een NSB’er als penningmeester moest worden aangesteld. De club weigerde zich te onderwerpen aan de bezetter. Leden schreven zich massaal uit, als stil protest tegen deze opgelegde samenwerking. Dankzij bemiddeling van burgemeester Mr. W.J. van Rappard wist Unitas te overleven. Dit krachtige verhaal van morele moed werd muzikaal omlijst met de compositie The Secret of the Wild Rose van Otto M. Schwarz, indrukwekkend vertolkt door het orkest.
Het dagboek van Esther van Vriesland: hoop, angst en verlangen
Vervolgens bracht Limburg het verhaal van Esther van Vriesland, een Joods meisje uit Gorinchem. Net als Anne Frank hield zij tijdens de oorlog een dagboek bij, waarin zij haar tienerjaren beschreef – vol hoop, angst en verlangen. Esther overleefde de oorlog ook niet. Haar verhaal werd gecombineerd met de emotioneel geladen compositie Give Us This Day van David Maslanka, waarmee haar stem nog één keer doorklonk in de concertzaal.
Muzikale variatie en vocale bijdragen
Naast deze historische verhalen bracht De Bazuin een rijk en afwisselend muzikaal programma. Zangeres Meike van der Veer (bekend van The Voice of Holland) en zanger/verteller Frans Limburg zongen nummers van onder andere Simon & Garfunkel, George Michael en Josh Groban, begeleid door het orkest. Ook filmmuziek kwam voorbij, met onder andere een krachtige uitvoering van The Rock van Hans Zimmer.
De afsluiter, Brand New Day, stond symbool voor de bevrijding van 1945 en de hoop op een nieuwe toekomst. Als toegift bracht het orkest een speciaal arrangement van het clublied van G.V.V. Unitas, gearrangeerd door dirigent Jos Jansen ter ere van het 127-jarig bestaan van de club.
Een bijzonder herdenkingsmoment
Het publiek was zichtbaar geraakt door de combinatie van verhalen en muziek. De concertbezoekers kregen een nieuwe blik op bekende en minder bekende oorlogsverhalen, creatief en respectvol vormgegeven. Het concert werd gezien als een van de meest bijzondere herdenkingsmomenten van de regio.
Complimenten waren er dan ook volop voor de organisatie, het orkest en alle betrokken artiesten. Het succes smaakt naar meer: deze vorm van herdenken – via kunst, muziek en lokale geschiedenissen – verdient zeker een vervolg.
