Gemeente Gorinchem voert opkoopbescherming in

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 16:51

Om de woningmarkt gezond te houden en de leefbaarheid in  wijken te bevorderen, geldt sinds 15 juni 2024 in onze stad een opkoopbescherming. Het betekent dat woningen alleen onder bepaalde omstandigheden verhuurd mogen worden. Voor verhuur is dan een vergunning vereist. Deze maatregel geldt voor de Benedenstad, Gildenwijk inclusief de Schelluinsestraat en Stalkaarsen.

Woningen beschikbaar voor inwoners die er willen wonen

Wethouder Volkshuisvesting en Wonen, Eva Dansen: “ Met de invoering van opkoopbescherming zetten we een belangrijke stap naar een gezondere woningmarkt in Gorinchem. We willen ervoor zorgen dat onze wijken leefbaar blijven en dat woningen beschikbaar zijn voor de mensen die er echt willen wonen. Dit beleid helpt ons om speculatie tegen te gaan en biedt de nodige bescherming voor onze inwoners.”

Welke woningen worden beschermd tegen opkoop?

In de Benedenstad, Gildenwijk en Stalkaarsen zijn weinig betaalbare en middeldure koopwoningen. Dat komt omdat beleggers daar woningen kopen om vervolgens te verhuren in de vrije huursector. Door opkoopbescherming in te voeren voor deze 3 wijken wil de gemeente dit stoppen. De opkoopbescherming geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot en met € 435.000, de NHG-grens voor 2024. Deze bovengrens wordt jaarlijks aangepast. Bovendien geldt de maatregel voor woningen die vrij van verhuur zijn verkocht. Dit betekent dat de woning bij overdracht niet of korter dan zes maanden verhuurd was.

Hoe werkt opkoopbescherming

Met opkoopbescherming mag een woning alleen nog worden verhuurd in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld aan naaste familie, als een eigenaar van een woning lang op reis gaat of als de woning onlosmakelijk deel uitmaakt van een winkel, kantoor of bedrijfspand. Voor verhuur is dan een verhuurvergunning nodig. Deze vergunning moet bij de gemeente worden aangevraagd en de aanvraag wordt vervolgens beoordeeld. De eerste vier jaar na overdracht van de woning bij de notaris mag de woning niet worden verhuurd tenzij er sprake is van een uitzonderingssituatie

Meer informatie

Makelaars en andere betrokken partijen zijn inmiddels geïnformeerd. Zij zijn op de hoogte van de spelregels. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente: www.gorinchem.nl/opkoopbescherming. Daar staat ook meer informatie over het aanvragen van een vergunning.