Gemeente Gorinchem lanceert 'Hoera 18 jaar kaart' voor jongeren

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 12:35

Alle jongeren in Gorinchem die (binnenkort) 18 jaar worden, ontvangen een felicitatiekaart van de gemeente in de brievenbus. Naast een felicitatie geeft de kaart informatie over belangrijke zaken die jongeren vanaf hun 18e moeten regelen. Wethouder Molengraaf overhandigde donderdag 20 juni de eerste kaart aan de bijna 18-jarige Emma.

Felicitatie en praktische informatie

Wethouder Molengraaf: “Wanneer je 18 jaar wordt, gaan er zaken veranderen. Zo ben je vanaf je 18e financieel verantwoordelijk. Mag je stemmen en moet je bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten. Zaken waar niet iedere jongere weet van heeft. Met de ‘Hoera 18 jaar kaart’ feliciteren we onze jongvolwassen inwoners en geven we hen praktische informatie over de zaken die ze vanaf hun 18de moeten regelen”.

Handige checklist

Voor jongeren die 18 jaar worden, verandert er veel. Zo mogen zij een eigen bankrekening openen, toeslagen aanvragen, abonnementen en leningen afsluiten of een eigen bedrijf starten. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Om alle 18-jarigen op weg te helpen, heeft gemeente Gorinchem een kaart ontwikkeld. Hierop staat een handige checklist en belangrijke informatie over geldzaken, wonen, werk, verzekeren, gezondheid en hulp in Gorinchem. Leerlingen van het Da Vinci College hebben meegedacht over de vormgeving en de inhoud van de kaart. Elke jongere die in Gorinchem woont en (binnenkort) 18 jaar wordt, ontvangt deze kaart en een cadeaubon om iets lekkers te kopen bij een lokale winkel.

Meer informatie

Jongeren worden via de kaart ook gewezen op de website kwikstart.nl/gorinchem. Op deze handige website vinden jongeren belangrijke informatie over wonen, geldzaken, werk, school, gezondheid, verzekeren en rechten en plichten. Jongeren kunnen met vragen over geldzaken ook terecht bij de financieel jongerencoach van Avres via www.avres.nl/jongeren-tot-27jaar.

Wethouder Molengraaf reikte de eerste ‘Hoera 18 jaar kaart’ uit

aan Emma die eind juni 18 jaar wordt