Heijmans en Poort6 gaan 154 woningen bouwen in Haarwijk-Oost

Gepubliceerd op 4 juli 2024 om 17:53

Vrijdag 28 juni tekenden Heijmans en woningcorporatie Poort6 de contracten voor 154 nieuwe woningen. In Haarwijk-Oost gaat Heijmans 130 duurzame huurwoningen bouwen voor Poort6. Daarnaast kocht Heijmans in dezelfde buurt een stuk grond van Poort6. Om hier ook 24 koopwoningen te kunnen bouwen. “De woningen die nu in Haarwijk-Oost staan, zijn echt aan vernieuwing toe. Samen met Poort6 maken we hier een nieuwe groene buurt van. Passend bij de nieuwe wijk aan de Van Zomerenlaan”, aldus Clemens Hoedjes van Heijmans.

foto: Poort6

Een groene en sociale buurt

De 154 woningen komen straks te liggen in een groene buurt. Met gebiedseigen, bloemrijke grassen en bomen. “We vinden het belangrijk dat onze huurders en de kopers straks niet alleen in een fijn duurzaam huis wonen, maar ook in een gezonde en prettige leefomgeving. Daarom komt er veel groen rond de woningen. Met zitbankjes, ruimte om een ommetje te maken of te fietsen in de buurt. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel. En maakt spontane ontmoetingen tussen buren mogelijk. De bomen zorgen daarnaast voor schaduwplekken in de lente en de zomer. Ook helpt het groen om regenwater beter af te voeren”, vertelt Marije Buursink, directeur-bestuurder van Poort6.

Conceptueel en duurzaam bouwen

Heijmans bouwt de nieuwe duurzame woningen helemaal conceptueel (prefabricage). Veel onderdelen worden al in de fabriek in elkaar gezet. “Zo kunnen we relatief snel ontwikkelen en bouwen. En houden we de overlast in de omgeving zo klein mogelijk”, vertelt Clemens Hoedjes van Heijmans. “De woningen zelf worden natuurlijk duurzaam. Met zonnepanelen, een eigen bodem-warmtepomp en een mos-sedum dak op de bergingen. Zo verhogen we het wooncomfort voor toekomstige bewoners. En blijven de woonlasten laag. Ook bouwen we natuur inclusief. In de gevels komen daarom nestkasten voor vogels en vleermuizen.”

Verhuizen naar een nieuw thuis

De sloopwoningen vormden jarenlang een thuis voor veel gezinnen. Op dit moment verhuizen de laatste bewoners naar hun nieuwe huis. Zij krijgen namelijk de sleutel van 1 van de nieuwbouwwoningen aan de Van Zomerenlaan. Marije Buursink: “We wensen hen veel plezier om van hun nieuwe huis een thuis te maken. Met mooie nieuwe herinneringen. Daarnaast zijn we ook dankbaar dat we in een aantal sloopwoningen Oekraïense vluchtelingen konden opvangen. En hen zo een veilige haven konden bieden. Inmiddels wonen zij op een andere plek”, vertelt Marije Buursink.

Planning sloop en bouw

Niet alleen bewoners, maar ook huismussen en laatvliegers (een zeldzame vleermuis) kregen een nieuw thuis. Om de woningen te mogen slopen wacht Poort6 nog op de ontheffing van de wet natuurbescherming. Zodra Poort6 groen licht krijgt, maken ze na de zomer de woningen natuurvrij. In oktober hoopt de woningcorporatie te starten met de sloop. Marije: “Dat gebeurt zoveel mogelijk circulair. Dat betekent dat we zoveel mogelijk materialen uit de oude woningen hergebruiken. De klinkers uit de straat opnieuw gebruiken voor de nieuwe bestrating. En het groen uit de tuinen een tweede leven krijgt.” Naar verwachting start Heijmans in september 2025 met de bouw van de woningen.

Over Poort6

Poort6 is de enige woningcorporatie van Gorinchem, de grootste vestingstad van Nederland. Met 70 collega’s bieden zij aan zo’n 15.000 mensen een goed en betaalbaar thuis. Hiervoor werkt Poort6 samen met huurders en partners in de stad. En bouwen zij zo aan sterke wijken en buurten die klaar zijn voor de toekomst.

foto: Heijmans