Peukenschoonmaakactie

Gepubliceerd op 8 juli 2024 om 11:20

Op zaterdag 6 juli 2024 vond PeukMeuk 2024 plaats, een wereldwijde schoonmaakactie om de schadelijke sigarettenpeuken van onze planeet te verwijderen. Organisaties zoals Waardlanden, Schoon Gorinchem en Enjoycleaningup mobiliseren mensen om in actie te komen tegen de vervuiling door peuken. Hun doel is het creëren van bewustzijn en het stimuleren van gedragsverandering om zo te zorgen voor een schonere en veiligere regio.

Gorinchem was een van de vier locaties die meededen aan de PeukMeuk 2024 campagne. Ook  Hardinxveld-Giessendam, Nieuw-Lekkerland en Leerdam, zetten ze zich in voor een belangrijke zaak. Sigarettenpeuken zijn immers niet alleen een gevaar voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid en de natuurlijke wereld, vanwege de giftige stoffen die ze bevatten. Wist je dat één enkele peuk tot 8 liter grondwater kan vervuilen en wel 12 tot 15 jaar in het milieu kan blijven?

De sigarettenpeukenopruimactie was een groot succes! In samenwerking met Enjoycleaningup, Waardlanden, Schoon Gorinchem en een enthousiaste groep vrijwilligers is de Grote Markt en de omliggende gebieden ontdaan van sigarettenpeuken. Het is verbazingwekkend hoeveel sigarettenpeuken er zijn verzameld. De robothond van Enjoycleaningup heeft ook een pootje bijgedragen, een slimme robot die assisteert bij het opsporen van peuken, hoewel je ze daarna nog steeds zelf moet oprapen.

Dankzij de inzet van vele helpende handen is Gorinchem weer een beetje schoner geworden.

foto: facebook Schoon Gorinchem