Demo met waterdrone voor schone Lingehaven en andere waterpartijen

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 10:45

Raadslid Niels van Santen heeft, al enige tijd terug,  aandacht gevraagd voor het zwerfafval dat drijft in de Lingehaven en andere wateren in de stad. Hij heeft lof voor het Burgerinitiatief Schoon Gorinchem, dat met de hulp van vrijwilligers regelmatig zwerfafval in Gorinchem opruimt, inclusief het afval op het water. Hoewel het verwijderen van afval uit het water met een kano een intensieve taak is, is het cruciaal om te voorkomen dat het afval als "plastic soep" in de rivier belandt.

Tot op heden heeft de gemeente weinig actie ondernomen, maar afgelopen woensdag namen de beheerders van de Lingehaven het heft in eigen handen door een demonstratie te organiseren met een waterdrone. Deze drijvende stofzuigers zijn milieuvriendelijk en kunnen duurzaam afval verzamelen op plekken die anders moeilijk bereikbaar zijn. Zoals woensdag gedemonstreerd in de Lingehaven van Gorinchem, bieden deze innovatieve apparaten een veelbelovende oplossing voor het schoonhouden van onze waterwegen.. 

Niels van Santen was aanwezig bij de demonstratie en uitte zijn enthousiasme in een bericht op X. Hij verklaarde: "Het is prachtig om innovatie in actie te zien in de strijd tegen de plastic soep. Wij streven naar een plasticvrije haven in ons prachtige Gorinchem!" Het is een inspirerend vooruitzicht, en alleen de tijd zal leren of we binnenkort een Waterdrone door de Lingehaven zullen zien varen, speurend naar zwerfafval.

foto's: X-bericht Niels van Santen