Oproep aan het Rijk tijdens bijeenkomst 'Laat ons niet in de st(r)eek'.
“Open de ogen voor de 7 miljoen mensen in de middelgrote gemeenten!” Met die oproep togen burgemeesters en wethouders van de middelgrote gemeenten woensdag naar Den Haag op de dag na Prinsjesdag. Want, zo zegt vertrekkend voorzitter van de M50, Sjoerd Potters: “De prijs van verschraling in de regio is levensgroot en herstel kost generaties.” Ook burgemeester Reinie Melissant was hierbij aanwezig om aandacht te vragen voor de huisvestingskosten voor het onderwijs in onze stad.
Op de dag na Prinsjesdag vindt in Nieuwspoort in Den Haag Laat ons niet in de st(r)eek! plaats. Doel van dit jaarlijks terugkerende evenement is om in gesprek te gaan over actuele thema’s met Kamerleden, bewindspersonen en fractiemedewerkers. Middelgrote gemeenten vragen hier aandacht voor de opgaven waar deze gemeenten voor staan.
Aandacht voor de druk op de kosten voor onderwijshuisvesting
Ook burgemeester Reinie Melissant was aanwezig in Nieuwspoort. Daar vroeg zij aandacht voor de druk op de kosten voor onderwijshuisvesting. Gorinchem huisvest tot drie keer meer dan gemiddeld VO-leerlingen. Meer dan 10.000 leerlingen gaan elke dag in Gorinchem naar de basisschool of het voortgezet onderwijs. 70% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs komt uit een andere gemeente. Vanuit de wettelijke zorgplicht die gemeenten hebben moet Gorinchem zorgen voor passende onderwijsgebouwen. De vervangingsopgave voor deze gebouwen is groot en ook de verduurzaming en binnenklimaat bij scholen is een opgave. Het betekent dat de gemeente Gorinchem meer dan evenredig middelen vanuit de begroting moet betalen voor onderwijsgebouwen dan andere gemeenten.
Met vergoeding van het Rijk voor onderwijshuisvesting redden we het niet
Burgemeester Reinie Melissant: "We zijn trots op onze regionale onderwijsfunctie. Maar er is ook een zware opgave als het gaat om onderwijshuisvesting en de kosten die daarvoor noodzakelijk zijn. Het is van belang dat we dit thema onder de aandacht brengen van het kabinet en onze omgeving. We blijven benadrukken dat dit nodig is voor al die leerlingen die dagelijks naar onze scholen gaan. We moeten investeren in de jongeren en de toekomst. Daar zetten wij ons voor in en dat verwachten we ook van het Rijk."
Over Laat ons niet in de st(r)eek
Laat ons niet is de st(r)eek wordt georganiseerd vanuit het netwerk van middelgrote gemeenten, de M50. Doel is om aandacht te vragen voor de issues waar deze gemeenten tegenaan lopen. Dit jaar staan de volgende thema’s centraal: sneller en goedkoper bouwen in middelgrote steden, een nationaal programma leefbaarheid en veiligheid voor middelgrote steden met grootstedelijke problematiek, de monsterbezuinigingen en wat dit met het voorzieningenniveau doet en het adviesrapport Elke Regio Telt. Middelgrote gemeenten lopen door het kabinetsbeleid tegen verschraling van de voorzieningen en daardoor de leefbaarheid aan. Door de bezuinigingen waar gemeenten tegen aan lopen, dreigen veel voorzieningen in middelgrote gemeenten te verdwijnen.