Waardlanden-gemeenten boeken milieuwinst met afval- en grondstoffenstrategie

Gepubliceerd op 9 mei 2025 om 11:20

Evaluatie Strategienota 2021–2025: resultaten zichtbaar, doel nog niet gehaald

Het doel van de afval-en grondstoffenstrategie is het realiseren van maximaal 100 kilogram  restafval per inwoner in 2025. De maatregelen zijn gericht op het verbeteren van de  grondstoffeninzameling, het reguleren van de restafvalinzameling en het belonen van afval  scheiden. Uit de evaluatie blijkt dat de hoeveelheid afval per inwoner in de afgelopen jaren  flink is gedaald in de Waardlanden-gemeenten.

Tussen 2020 en 2024 leverden inwoners  gemiddeld 179 kilo minder afval en grondstoffen per inwoner in. Het restafval daalde zelfs met  ruim 40% tot gemiddeld 133 kilo per inwoner in 2024. 

Inez van Kronenberg van Avalon Advies heeft de tussentijdse evaluatie van de strategienota uitgevoerd:  “Na het vaststellen van de Strategienota in 2021, gingen de projectorganisatie en de gemeenten vol  enthousiasme aan de slag met het nieuwe beleid. De afvalinzameling is de afgelopen jaren flink op de schop  gegaan. En dát hebben inwoners wel gemerkt. De veranderingen en al het harde werk van de inwoners  zorgden voor grote milieuwinst. In 2024 ontstond veel minder restafval en kon er veel meer afval worden  gerecycled tot nieuwe producten en materialen. Een compliment waard!”  

Minder restafval, meer hergebruik 

In 2021 stelden de vier gemeenteraden gezamenlijke ambities vast. Een belangrijke aanleiding voor het  opstellen van de strategienota was dat bestuur jaarlijks de kosten voor het verbranden van restafval zag  stijgen. Een trend die in de toekomst door zal doorzetten. Vanaf 2026 geeft het Rijk  afvalverbrandingsinstallaties een extra prikkel om stapsgewijs de CO2-uitstoot te verminderen. Dit doet  het Rijk onder meer om uitvoering te geven aan het uitgangspunt: de vervuiler betaalt. De strategie van  Waardlanden moet inwoners behoeden voor de stijgende verwerkingskosten voor restafval door de  hoeveelheid restafval per inwoner per jaar sterk terug te brengen. We zetten daarom in op minder  restafval, beter scheiden en meer hergebruik. Dit is in lijn met de landelijke VANG-doelen (Van Afval Naar  Grondstoffen), die gelden voor alle gemeenten. 

Maatregelen laten effect zien 

In het kader van het nieuwe beleid zijn diverse maatregelen genomen, zoals het afsluiten van  ondergrondse containers en de invoering van de milieupas. In de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld Giessendam en Molenlanden werd ook het recycletarief ingevoerd. Inwoners in deze gemeenten betalen  een tarief per keer dat zij hun restafval weggooien. In de gemeente

Vijfheerenlanden geldt dit nog niet.  

In 2024 was het restafval gedaald tot 133 kilo restafval gemiddeld per inwoner. Een daling van 40% ten  opzichte van de 223 kg restafval gemiddeld per inwoner in 2020, voor de invoering van de strategienota.  Ook nam het scheiden van grondstoffen in het hele gebied toe, met gemiddeld 9 kilo meer groente-, fruit- tuinafval en etensresten (gft), 6 kilo meer plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) en 1,5 kilo meer textiel per inwoner. De investeringen en structurele kosten voor de uitvoering van  de strategienota bleven tot en met 2024 binnen de begroting.  

Restafval vol grondstoffen  

Sorteeranalyses laten zien dat 75% van het restafval nog uit grondstoffen bestaat, zoals gft, luiers en  pmd. Deze reststromen kunnen nóg beter worden gescheiden. Grondstoffen worden steeds schaarser en  kunnen beter opnieuw gebruikt worden in plaats van ze voor hoge kosten te verbranden. De kwaliteit van  het gescheiden afval is verbeterd: pmd en gft bevatten minder vervuiling dan voorheen. Alleen bij textiel  is de vervuiling iets toegenomen.  

Om de doelstelling voor restafval, 100 kg per inwoner, uit de Strategienota te realiseren is - naast het  uitvoeren van nog openstaande acties - aanvullend beleid nodig, zoals nog meer stimulans voor het goed  scheiden van grondstoffen en meer bewustzijn over het voorkomen van afval door hergebruik en het  maken van andere keuzes als spullen langer gebruiken, delen of doorgeven.