Start aanpassen en plaatsen verzamelcontainers

Gepubliceerd op 12 juli 2022 om 10:47

Vanaf woensdag 13 juli beginnen de gemeente Gorinchem en Waardlanden met de werkzaamheden die nodig zijn voor de invoering van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid. We passen de inworpopeningen van de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en pmd (plastic verpakkingen, metaal en drankpakken) aan. De openingen van de containers gaan van 80 liter naar 60 liter. Ook plaatsen we nieuwe verzamelcontainers voor gft (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten) bij flats en appartementencomplexen.

Aanpassen ondergrondse containers voor restafval en pmd

Wat merkt u hiervan?

De inworpopening van de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en pmd containers gaat van 80 liter naar 60 liter. De opening wordt dus iets kleiner. U kunt nog steeds een vuilniszak van 60 liter in de container kwijt. Het kan wel zijn dat u deze iets meer moet aandrukken of er anders in moet leggen. Verder verandert er niets.
Wel kan het zijn dat de ondergrondse containers tijdens de werkzaamheden tijdelijk minder goed bereikbaar zijn; we vragen hiervoor uw begrip.

Waarom passen we de openingen van de containers aan?

Er zijn meerdere redenen waarom we de openingen van de containers aanpassen:

  • De meeste mensen gebruiken vuilniszakken van 60 liter. De grootte van de aangepaste opening is daar gelijk aan. Deze vuilniszakken passen er dus nog steeds in.
  • Met een kleinere opening kan er minder makkelijk grofvuil in ondergrondse containers gestopt worden. Ondergrondse verzamelcontainers zijn bedoeld voor fijn huishoudelijk afval (vuilniszakken). Grofvuil, zoals laminaat of een kapotte tuinstoel, hoort niet in de ondergrondse containers. Door de kleinere opening is het minder makkelijk om dit erin te stoppen. Ook voorkomen we hiermee storingen. Want grofvuil komt namelijk regelmatig klem te zitten in de container, waardoor de klep niet meer opengaat. Hierdoor kunnen buurtbewoners hun afval niet meer kwijt.
    Grofvuil kunt u laten ophalen of brengen naar onze milieustraten. Meer informatie vindt u op de website van Waardlanden of download de handige Waardlanden-app.

Nieuwe verzamelcontainers voor gft

Bij flats en appartementencomplexen plaatsen we verzamelcontainers voor gft. Deze containers blijven dicht, deze kunt u dus niet direct gaan gebruiken. U blijft uw gft dus nog op de gebruikelijke manier aanbieden. 

Volgens de huidige planning ontvangt u later dit jaar een milieupas waarmee u toegang krijgt tot de ondergrondse restafvalcontainers. Tot die tijd blijven de verzamelcontainers voor gft afgesloten.

Invoering nieuwe afval- en grondstoffenbeleid

Het plaatsen en aanpassen van de verzamelcontainers is onderdeel van de invoering van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid. Dit beleid hebben de gemeenten Gorinchem, Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden vorig jaar samen met Waardlanden opgesteld.  Dit plan heet de Strategienota 2021-2025: Samen voor een afvalvrije en schone gemeente. In dit nieuwe plan staat hoe we de hoeveelheid afval terugbrengen van 232 kilogram naar maximaal 100 kilogram per persoon per jaar. Ontdek meer op www.waardlanden.nl/nieuwbeleid