Regionaal Archief Gorinchem ontvangt unieke fotocollectie van Marcel Köppen

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 17:29

Het regionaal Archief Gorinchem heeft een overeenkomst getekend met fotograaf Marcel Köppen over het schenken van een groot deel van zijn fotocollectie. Marcel Köppen heeft 45 jaar als professioneel fotograaf in Gorinchem gewerkt en in die jaren een unieke fotocollectie opgebouwd.

Een groot deel van deze fotocollectie wordt opgenomen in het Regionaal Archief Gorinchem.

Ontwikkeling in beeld

De fotocollectie van fotograaf Marcel Köppen geeft een prachtig inzicht in 45 jaar (recente) Gorinchemse geschiedenis en de ontwikkeling van Gorinchem.

De collectie bestaat gedeeltelijk uit eigen werk, maar ook uit beelden die in opdracht zijn gemaakt. Bijvoorbeeld voor de lokale krant, de woningbouwvereniging of voor de gemeente Gorinchem. De foto’s geven een goed beeld van de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen van Gorinchem vanaf de jaren 80. Zo zijn er unieke foto's van ‘Het Laantje’ en ‘de Dalemstraat' en beelden van voormalige wijk ‘West’. De restauratie van de Gorcumse Vesting, in het kader van 'het Kanjerproject', is eveneens door Marcel Köppen gefotografeerd.

Behoud beelden

Marcel Köppen vindt het documenteren van zijn werk erg belangrijk. En niet alleen voor zijn eigen werk, maar ook voor dat van andere fotografen. “Het is daarom een belangrijke stap dat de fotocollectie wordt opgenomen in het Regionaal Archief Gorinchem en daarmee voor Gorinchem beschikbaar en behouden blijft."

De feitelijke overdracht van de fotocollectie zal begin volgend jaar plaatsvinden.

Regionaal Archief Gorinchem

Het Regionaal Archief Gorinchem is onderdeel van de gemeente Gorinchem en beheert de overheidsarchieven van de gemeente Gorinchem, van de voormalige gemeente Giessenlanden en van het voormalig Hoogheemraadschap Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Naast overheidsarchieven beheert het Regionaal Archief Gorinchem ook de archieven van personen en particuliere organisaties, beeldmateriaal en een bibliotheek. Zo ontstaat er een beeld van het verleden van Gorinchem en omgeving.

Ondertekening overdrachtsdocument fotocollectie Marcel Köppen en Allow Frings 


«   »