Zorghavo van start om jonge havisten kennis te laten maken met de zorg

Gepubliceerd op 12 september 2023 om 09:09

Lyceum Oudehoven in Gorinchem is sinds dit schooljaar gestart met de zorghavo. Op 8 september is er een startevent georganiseerd waaraan de eerste leerlingen die voor de zorghavo gekozen hebben (23) en alle partners (de grote zorginstellingen in Gorinchem e.o. en 2 hbo instellingen (Avans Hogeschool en Christelijke Hogeschool Ede)) hebben deelgenomen. 

(De partners die de zorghavo mogelijk maken)

Wat is de zorghavo?

Lyceum Oudehoven heeft een curriculum ontwikkeld voor onze 4e en 5e jaar havisten waarbij ze kennismaken met het werken in de zorg.  Zorgpartners uit de regio hebben een groot aandeel in het programma door het geven van gastlessen en zij laten leerlingen praktijkervaringen opdoen bij de zorginstellingen. Met de hbo-instellingen  zorgen we voor betere doorlopende leerlijnen en een betere oriëntatie op de verschillende zorgopleidingen van het hbo.

Startevent

Tijdens het startevent op vrijdag 8 september hebben alle leerlingen met de betrokken partners een tour gemaakt langs de zorgorganisaties. Wethouder Eva Dansen van Gorinchem heeft ons ontvangen op het gemeentehuis in Gorinchem. Daar werd een intentieovereenkomst getekend met Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid Holland Zuid. 

Daarna werd er een bezoek gebracht aan de onderwijsinstellingen in Dordrecht en Breda. In Dordrecht kregen alle aanwezigen een minicollege over communicatie en daarna gingen de leerlingen met de zorgpartners in gesprek om de communicatievaardigheden te oefenen. In Breda kregen de leerlingen drie workshops: oefenen met venapunctie, het diagnosticeren van robot George en uitproberen van allerlei vormen van zorgtechnologie, zoals VR brillen en technologie om mensen in beweging te krijgen. 

Alle deelnemers kijken terug op een zeer geslaagd startevent, waarin er volop kennis is gemaakt en iedereen een beeld heeft gekregen van het werk en de mogelijkheden van alle betrokken partners. 

Eigen foto: Ondertekening intentieovereenkomst