Bijzondere Quilts in het Hendrick Hamel Museum

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 11:24

De nieuwe tentoonstelling in het Hendrick Hamel Museum staat in het teken van quilts. Leden van quiltvereniging De Lingelappers, die haar 30 jarig jubileum viert, tonen er hun mooiste werkstukken. Afgelopen zaterdag werd de opening verricht door meester- quilter Gert van Raalte. In zijn toespraakje legde hij een verrassend verband tussen de VOC – waar Hamel in dienst was - en de stoffen die men destijds gebruikte voor het maken van quilts.

‘Stel je voor dat het VOC jacht De Sperwer geen schipbreuk had geleden en zijn reis voort had kunnen zetten. Dan was Hendrick ooit eens teruggevaren met een ruim vol prachtige stoffen: een gedachte waar een quiltershart sneller van gaat kloppen’, aldus de enthousiaste opener.

Katoen en zijde

In de 17 e eeuw handelde de VOC niet alleen in kruiden, koffie, thee en porselein. Maar ook in textiel, zoals katoen en zijde, voor ons destijds totaal nieuwe materialen. Licht van gewicht, makkelijk te verwerken en, zeker zo belangrijk: zij waren geverfd of bedrukt met prachtige patronen. Deze kostbare stoffen werden - ook in Gorcum - gebruikt voor het maken van kleding en geen stukje ging verloren. Wat over bleef vormde de basis voor kleurrijk patchwork, dat weer gebruikt werd voor het maken van quilts. ‘Het zou zomaar kunnen dat Hendrick onder zo’n quilt heeft geslapen’, zo hield conservator Mathieu van Pelt het grote aantal bezoekers voor.
Het museum is gevestigd aan de Kortendijk 67. Zie voor informatie:
www.hendrickhamelmuseum.nl.

Ingrid van Tuyl, voorzitter van de Lingelappers, wordt in de expositie geflankeerd door conservator Mathieu van Pelt (midden) en meester-quilter Gert van Raalte.