Woningcomplex Lindeborg in Gorinchem viert 40-jarig jubileum

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 13:01

Zaterdag, 7 oktober, werd een bijzondere mijlpaal bereikt voor het woningcomplex Lindeborg aan de Haarstraat in Gorinchem, want het vierde het 40-jarig jubileum. Wat de Lindeborg zo uniek maakt, is niet alleen de leeftijd van het complex zelf, maar ook de eerbiedwaardige gevel die het siert, een overblijfsel van het voormalige ziekengasthuis dat hier al vele generaties stond.

Bij de bouw van De Lindeborg werd een unieke beslissing genomen om de historische gevel van het ziekengasthuis te behouden. Deze architectonische schat werd zorgvuldig bewaard tijdens de sloop en prachtig geïntegreerd in het ontwerp van het nieuwe gebouw, een meesterwerk van architect Aard van Eck.

Op zaterdag was de Lindeborg gehuld in feestelijke kleuren. De voortuin was versierd en veel bewoners hadden hun balkons opgefleurd met vlaggetjes en ballonnen. De vlag wapperde bij diverse deuren, wat de feestelijke sfeer versterkte.

Het feest werd geopend door Toon Mik, medewerker van Poort6, en was bedoeld voor alle bewoners. De recreatiezaal zat afgeladen vol. Toon Mik sprak: "Het complex is oorspronkelijk ontworpen als een woonomgeving voor ouderen, met zelfstandige woonruimte en het geruststellende vooruitzicht van 24/7 huismeesters voor hulp indien nodig. In de loop der jaren heeft De Lindeborg echter een transformatie ondergaan, zowel in functie als in voorzieningen. Tegenwoordig zijn de woningen beschikbaar voor mensen van alle leeftijden."Na Toon Mik nam Marcel Kaufmann, ook medewerker van Poort6, het woord en gaf een overzicht van het programma. Maar voordat het programma echt begon was het de oudste inwoner van de Lindeborg, mevrouw Janna van der Pol (88 jr), een zelf gemaakt gedicht voorlas. 

(zie ook video)

Het eerste optreden werd verzorgd door Mari Kant, oprichter en voorzitter van het Theaterarchief. Hij nam het publiek mee op een reis door de theaterwereld, met de nadruk op iconische artiesten zoals Snip en Snap, Corrie Brokken, Donald Jones en René Sleeswijk.

Tussen de verhalen door werd er volop gezongen, waarbij Mari Kant de zaal betrok met liedjes uit "De Bonte Dinsdagavondtrein". Hij deelde ook enkele moppen van Snip en Snap, met een stem die je het gevoel gaf alsof Willy Walden zelf aanwezig was.

Na dit genotvolle programma ging het feest nog even door, ditmaal met een uitgebreid koud buffet. Het jubileumfeest kon mede plaatsvinden dankzij de gulle steun van Poort6, de eigenaar van het woningcomplex.

De Lindeborg blijft niet alleen een symbool van historie en architectuur, maar ook van gemeenschap en verbondenheid. Het 40-jarig jubileum is een eerbetoon aan deze unieke plek en aan de mensen die er wonen en hebben gewoond, en het belooft een veelbelovende toekomst voor dit bijzondere woningcomplex.