Rondom PS en 3D

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 09:44

Gorcums Museum presenteert "Rondom PS" en "Rondom 3D": Een Hommage aan Peter Struycken en Verkenning van 3D-Printers in Kunst en Design.

Het Gorcums Museum nodigt kunstliefhebbers uit voor een dubbele viering van kunst en innovatie met de tentoonstellingen "Rondom PS" en "Rondom 3D". 

Van februari tot september biedt het museum een fascinerende reis door de wereld van beeldende kunst en technologie.

"Rondom PS" - Een Hommage aan Peter Struycken

In het hart van Gorcum viert het Gorcums Museum de 85e verjaardag van de beeldend kunstenaar Peter Struycken, een Nederlandse pionier op het gebied van het gebruik van computers in de beeldende kunst. "Rondom PS" brengt een eerbetoon aan Struycken met een zorgvuldig samengestelde presentatie van zijn werk. De tentoonstelling, die plaatsvindt op de tweede etage van het Gorcums Museum, brengt het werk van Struycken centraal naar voren, met daar omheen een verzameling van werken die zijn invloed en netwerk weerspiegelen.

Het Gorcums Museum presenteert een scala aan creaties van Struycken waaronder plottertekeningen, fotoprints en gedigitaliseerde videotapes uit de jaren zeventig. Daarnaast wordt één van de museumzalen gewijd aan twee vijfschermenprojecties op muziek van Pierre Boulez en Alexander Skrjabin, die het werk van Struycken in een breder perspectief plaatsen.

De kunstenaar zal zelf aanwezig zijn tijdens de opening. Om 15:30 uur zal er een livegesprek plaatsvinden tussen Peter Struycken en een medewerker van het Gorcums Museum.

"Rondom 3D" - Een Verkenning van 3D-Printers in Kunst en Design

Op de derde etage van het Gorcums Museum wordt van februari tot september "Rondom 3D" gepresenteerd. Deze tentoonstelling verkent het gebruik van 3D-printers in zowel beeldende als toegepaste kunst. Hedendaagse kunstenaars en ontwerpers, waaronder Nick Ervinck, Michiel van der Kley, Bastiaan Luijk, Frida van der Poel, Marco van Trigt en Anouk Wipprecht, tonen hun creaties en demonstreren de mogelijkheden van dit populaire medium. Daarnaast zullen het i_lab en Bibliotheek AanZet samenwerken met het Gorcums Museum om leerlingen uit het voortgezet onderwijs de kans te geven hun eigen 3D-modellen te ontwerpen en tentoon te stellen, terwijl bezoekers van alle leeftijden op de derde etage zelf kunnen experimenteren met 3D-pennen en VR-brillen. Daarnaast is er nog veel meer!

Opening

Het Gorcums Museum nodigt het publiek van harte uit voor de feestelijke opening van deze twee bijzondere tentoonstellingen op zaterdag 17 februari 2024 om 15:00 uur.

Om 15:00 uur worden beide exposities feestelijk geopend door directeur-conservator Lisette Colijn. Na de opening bent u vrij om beide exposities te bezoeken. Op de tweede verdieping vindt u de expositie van Peter Struycken en bevriende werken. Op de derde verdieping kunt u duiken in de wereld van 3D. 

Er vindt die middag een live gesprek plaats vinden tussen Jack van Mildert, tentoonstellingsmaker van het Gorcums Museum, en Peter Struycken. In dit gesprek zal hij vertellen over zijn werken.

Op de zolder zal er om 15:30 uur en om 16:30 uur een demonstratie plaats vinden door Mathijs Blokland van 3D in de klas. Hij vertelt u graag meer over 3D printen en zal van 15:00 uur tot 17:00 uur aanwezig zijn.