Resultaten uitbraak Zuid-Afrika variant van het coronavirus in Gorinchem

De resultaten van het onderzoek naar de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in een fysiotherapiepraktijk in Gorinchem zijn bekend.

Bron: GGD ZHZ

In januari bleek dat er meerdere besmettingen waren bij de betreffende fysiotherapiepraktijk. Acht medewerkers en acht bezoekers waren positief. Van drie mensen was duidelijk dat ze besmet waren met de Zuid-Afrikaanse variant.

De GGD Zuid-Holland Zuid heeft hierop direct gehandeld. De GGD zorgde ervoor dat 387 bezoekers en alle medewerkers van de praktijk per mail en per post werden geïnformeerd. Bezoekers en medewerkers werden opgeroepen zich te laten testen. Voor het testen van deze groep had de GGD ZHZ in Gorinchem een speciale teststraat ingericht. Uiteindelijk hebben 199 van hen zich laten testen. Hiervan bleken er nog tien positief te zijn.

De monsters van alle personen met een positieve test zijn opgestuurd om te laten onderzoeken of er sprake was van de Zuid-Afrikaanse variant. Deze werd in totaal zestien keer aangetroffen; dit is inclusief de reeds bekende drie gevallen.

De bezoekers en medewerkers van de praktijk waren afkomstig uit negen verschillende veiligheidsregio’s in Nederland. Acht van de mensen die positief werden getest op de Zuid-Afrikaanse variant zijn woonachtig in de regio Zuid-Holland Zuid.

Samen met het RIVM doet de regio Zuid-Holland Zuid extra (wetenschappelijk) onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse variant om meer zicht te krijgen op de besmettelijkheid en het ziektebeeld.

Zuid-Afrikaanse coronavariant
De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is een van de vele varianten van het virus. Virussen veranderen voortdurend, maar meestal zonder grote gevolgen. Over de Zuid-Afrikaanse coronavariant is nog veel onduidelijk. Deze lijkt, net als de Britse variant, besmettelijker te zijn. Er is tot nu toe ook geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan bij de variant die op dit moment het meeste in Nederland gevonden wordt.

Maatregelen opvolgen van belang, ongeacht variant
Van virussen is bekend dat ze vaak veranderen. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk om je goed aan de basishygiënemaatregelen te houden, afstand te houden, je zo snel mogelijk te laten testen bij (milde) klachten, en de isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op te volgen. Deze basisregels zijn uiterst belangrijk in de bestrijding van nieuwe varianten van het virus, dus ook van deze variant.

Geef een reactie