Iedereen kan zich melden bij een vaccinatielocatie van GGD ZHZ voor een surplusvaccin

Het streven van de GGD is om iedere dag evenveel prikafspraken als vaccins te hebben. Toch blijven er aan het eind van de dag op de meeste locaties weleens vaccins over. Ook in onze regio. Dit noemen we surplus. Dat gooien we uiteraard niet weg, maar daar zoeken we een nuttige bestemming voor. Als je bent uitgenodigd voor een vaccinatie – en dat is iedereen van 12 jaar en ouder – kom je in aanmerking voor zo’n surplusvaccin. Gewoon door je een kwartier voor sluitingstijd te melden bij een vaccinatielocatie.
Bron: GGD/ZHZ

Hoeveel vaccin is er maximaal beschikbaar?

Als er minimaal één dosis vaccin nodig is, wordt de gehele inhoud van een flacon opgetrokken. Uit een flacon BioNTech/Pfizer komen 7 doses. Dat betekent dat er maximaal 6 doses overblijven aan het eind van de dag. Voor Moderna geldt dat er 11 doses uit één flacon komen en er dus maximaal 10 overblijven en van Janssen zijn dat er maximaal 5. De kans op de laatste is vanwege de kortere houdbaarheid na optrekken wel veel kleiner.
In het overzicht van de locaties staat welke vaccins daar geprikt worden. Hoeveel surplus er gemiddeld per dag per locatie is, valt echt niet te zeggen. Dat varieert enorm. Op een locatie waar meerdere vaccins gegeven worden, zal er gemiddeld meer over zijn. Aan de ene kant kan het dus zo zijn dat er een aantal dagen achterelkaar geen enkel vaccin over is en aan de andere kant op de dagen erna weer het maximaal mogelijke aantal.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Dagelijks kun je je een kwartier voor sluitingstijd voor een eerste of tweede* vaccinatie melden bij een van de vaccinatielocaties van GGD ZHZ. Dit kan ook als je al een afspraak hebt ingepland. Als dit je eerste prik met BioNTech/Pfizer of Moderna is, dan wordt er direct een afspraak voor de tweede gemaakt. Bij het Janssen-vaccin is het niet nodig een tweede afspraak te maken. Overigens is het vaccin dat je krijgt afhankelijk van de beschikbaarheid op die locatie. Dat is van tevoren niet bekend. Je kunt wel je voorkeur aangeven, alleen maakt dat de kans kleiner dat er een vaccin voor je is.
Vanaf een kwartier voor sluiting – eerder is niet toegestaan – van de vaccinatielocatie, kun je komen. Dan wordt een vastgesteld aantal personen op volgorde van aankomst binnengelaten. Hoeveel dit er zijn is gebaseerd op het maximumaantal vaccins dat over zou kunnen zijn die dag. Het kunnen er ook minder zijn, dat weten we niet van tevoren, maar nooit meer. Op de vaccinatielocaties zal informatie worden gegeven over hoeveel mensen mogelijk (maximaal) kans maken op een surplusvaccin. Voor hen worden stoelen – aantal afhankelijk van welk(e) vaccin(s) op die locatie gegeven worden – neergezet. Zijn alle stoelen bezet, dan kan er die dag niemand meer bij, maar je bent uiteraard een andere keer van harte welkom. Je krijgt dan geen voorrang, want de procedure is iedere dag hetzelfde. Als je op een stoel zit, is het nog steeds afwachten of je in aanmerking komt voor een vaccin. Zodra bekend is hoeveel er over is, word je hierover geïnformeerd. Dus houd er rekening mee dat niet iedereen die op een stoel mag wachten ook geprikt zal worden.

Dit zijn de voorwaarden

Bijna iedereen komt in aanmerking voor een surplusvaccin. Hierbij geldt een aantal voorwaarden:

  1. Je hebt nooit een heftige allergische reactie, zoals bloeddrukdaling, benauwdheid of zwelling in het gezicht, gehad op een vaccinatie of op een geneesmiddel. In die gevallen moet je namelijk een half uur gemonitord worden en dat kan niet, omdat het surplus vlak voor de sluiting wordt geprikt. Wanneer je een reguliere afspraak maakt, is die gelegenheid er wel.
  2. Je hebt de documenten bij je, die je ook bij een reguliere vaccinatie-afspraak nodig hebt: legitimatie, uitnodigingsbrief en gezondheidsverklaring (die zit bij de uitnodigingsbrief).
  3. Je bent in de acht weken voorafgaand aan de vaccinatie niet positief getest op corona.
  4. Je komt alleen, zonder begeleiding of kinderen, tenzij deze ook gevaccineerd willen worden.
  5. Ben je nog geen achttien, dan prikken we alleen BioNTech/Pfizer.

Wanneer kun je bij een vaccinatielocatie terecht voor een surplusvaccin?

In dit overzicht staat hoe laat je bij een locatie terechtkunt en met welk(e) vaccin(s) daar geprikt wordt. Dat betekent niet dat je een vaccin kunt kiezen, want de beschikbaarheid wisselt per dag.
Oud-Beijerland om 13.45 uur (BioNTech/Pfizer)
Groot-Ammers om 13.45 uur (BioNTech/Pfizer en Janssen)
Dordrecht Oranje Wit om 19.45 uur (BioNTech/Pfizer en Moderna)
Gorinchem om 19.45 uur (BioNTech/Pfizer, Moderna en Janssen)*

Spelregels voor je tweede vaccinatie

  • Heb je de eerste keer Pfizer of Moderna gehad? Dan krijg je nu hetzelfde vaccin.
  • Heb je de eerste keer AstraZeneca gehad? Dan krijg je een tweede prik met het Pfizer-vaccin.
  • De periode tussen 1e en 2e vaccinatie is voor Pfizer minimaal 21 dagen en voor Moderna minimaal 28.
  • Uiteraard wordt na je 2e vaccinatie je Gele Boekje gestempeld.

Geef een reactie