Vuurwerk

In de gemeente Gorinchem is het verboden om vuurwerk te verkopen, op zak te hebben en af te steken. Dit jaar geldt landelijk een tijdelijk (eenmalig) algeheel vuurwerkverbod. De gemeente wil extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zoveel mogelijk voorkomen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie. 

Welk vuurwerk is toegestaan?

Vuurwerk met categorie F2 en hoger is tijdelijk verboden. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) is wel altijd toegestaan. Voorbeelden daarvan zijn sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag door kinderen vanaf 12 jaar worden gebruikt.  

Meld vuurwerkoverlast

Politie en Handhaving ontvangen nu al meldingen van vuurwerkoverlast. Om iets te kunnen doen aan de vuurwerkoverlast kunt u helpen. Ook voor het tegengaan van illegale handel en opslag van vuurwerk is uw hulp belangrijk.

Overlast van vuurwerk

Ervaart u overlast van vuurwerk? Dan kunt u dit online melden bij de gemeente. Melden kan ook met de Fixi-app. Deze app kunt u downloaden via Google Play Store of via App Store. Bij een melding geeft u aan op welke locatie overlast is. U kunt eventueel een bericht en een foto bijvoegen. 

Illegaal vuurwerk

Opslag van of handel in illegaal vuurwerk is gevaarlijk. Bel bij een vermoeden de politie op 0900-8844 of meld het via de website van Meld Misdaad Anoniem. Anoniem bellen kan ook op 0800-7000

Wat doet de gemeente met uw melding?

Alle meldingen komen binnen bij de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente. Zij kijken waar de overlastgebieden zijn en kunnen door de meldingen sneller en gerichter optreden. Bijvoorbeeld door de overlastplekken vaker te bezoeken. Boa’s kunnen boetes uitdelen als iemand vuurwerk in zijn of haar bezit heeft of afsteekt. De gemeente gebruikt de informatie uit meldingen om overlast aan te pakken. De verzamelde informatie deelt de gemeente met de politie.

Dreigt er gevaar?

Is er acuut (levens)gevaar en moet er direct actie genomen moet worden door brandweer, ambulance of politie? Bel dan 112.

Geef een reactie