Tweetalig opvoeden en voorlezen in Ouder-Kind Inloop

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 13:12

Op vrijdagochtend 3 maart brengt Anna Eszter Tóth een bezoek aan de Ouder-Kind Inloop. Zij gaat van 9:30 tot 11:30 uur met ouders in gesprek over tweetalig opvoeden.

Ouders van dreumesen en peuters zitten vaak vol vragen over verschillende ontwikkelingsgebieden van hun kinderen. Één van deze gebieden is de spraak- en taalontwikkeling van het kind.

Anna komt oorspronkelijk uit Hongarije en volgde de opleiding Taal-en cultuurstudies aan de Universiteit van Utrecht. Al tijdens haar studie had de taalontwikkeling van kinderen haar belangstelling. Daarom verdiepte Anna zich in eerste- en tweedetaalverwerving en schreef zij haar eindwerkstuk over de taalontwikkeling van eentalige Hongaarse en tweetalige Hongaars-Nederlandse kinderen. Twee maanden na haar afstuderen werd haar zoontje geboren en toen hij begon met brabbelen en vervolgens zijn eerste woordjes sprak – iets later dan dat gewenst was door de omgeving – kwam Anna steeds vaker voor vragen te staan. Diverse vragen over zijn spraak-/taalontwikkeling. Hoewel Anna zich tijdens haar studie ruimschoots verdiept had in dit onderwerp en wist dat de taalontwikkeling van haar zoontje volkomen normaal was, telde ze toch regelmatig hoeveel woorden hij al kende. Ouders maken zich immers altijd zorgen om hun kinderen.

Anna wil deze ochtend in de Ouder-Kind Inloop daarom ouders graag helpen en geruststellen door het beantwoorden van vragen. Vragen als: hoe verloopt de ontwikkeling van de woordenschat bij ééntalige/meertalige kinderen? Wat kun je doen als de taalontwikkeling van je kind achterloopt? Zou ik mijn moedertaal of Nederlands spreken met mijn kind? Wat is het belang van de voorschool (VVE/peuterspeelzaal)? Hoe kan ik de taalontwikkeling (moedertaal/tweede taal) van mijn kind stimuleren? Hoe kan ik als anderstalige mijn kind helpen om beter Nederlands te spreken? Waarom is voorlezen belangrijk en kan een kind de taal leren via de televisie? Dus wil je meer weten over dit thema, kom dan op vrijdagochtend 3 maart naar de Ouder-Kind Inloop.

Ook Jantine is deze ochtend aanwezig in de Ouder-Kind Inloop. Zij is voorleesvrijwilliger vanuit de samenwerking tussen De LimonadeBrigade en de Bibliotheek AanZet. Samen bezorgen deze dames ouders en kinderen een fijne ochtend. Jantine leest voor en ouders kunnen op dat in gesprek gaan met Anna. De kinderen genieten en de ouders kunnen rustig praten.

Wil je andere ouders ontmoeten, opvoedtips uitwisselen of vriendschappen sluiten? Kom dan samen met je kind naar de Ouder-Kind Inloop! De gastvrouw van de LimonadeBrigade beantwoordt vragen over positief en ontspannen ouderschap. Regelmatig belichten deskundigen interessante onderwerpen en zijn er leuke activiteiten (meedoen is niet verplicht; gewoon komen spelen mag altijd). 

De Ouder-Kind Inloop is elke vrijdagochtend van 9:30 tot 11:30 uur in Wijkcentrum Rozenobel, gevestigd aan het Dukatenplein 2 te Gorinchem. Toegang is gratis. Koffie, thee en versnaperingen zijn voor eigen rekening. Meer informatie over het programma staat op www.limonadebrigade.nl.


«   »