PeukMeuk 2024

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 11:31

Op zaterdag 6 juli 2024 is het PeukMeuk 2024, een wereldwijde opruimactie om schadelijk peuken te verwijderen van onze planeet. Ook Waardlanden en Enjoycleaningup roepen op tot actie tegen peukenvervuiling. Zo willen zij zorgen voor bewustzijn en gedragsverandering voor een schone en veilige regio.

Peuken op straat en in het riool zijn heel schadelijk

Het is al lange tijd een ernstig probleem: sigarettenpeuken die op de straat, in het groen of in de put eindigen. Dit gedrag heeft ernstige gevolgen voor onze planeet. Het is hoog tijd om hier iets tegen te doen en deze vervuiling te stoppen.
Milieucoach van Waardlanden, Nelleke Gouw, zegt: 'Het is schokkend dat veel rokers hun peuken nog steeds achteloos op straat werpen, zich niet bewust van de schade die ze veroorzaken. Peuken zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid en het leven in de natuur, doordat ze giftige stoffen bevatten. Wist je dat één peuk tot wel 8 liter grondwater kan vervuilen en tussen de 12 en 15 jaar kan blijven liggen?'

Ontdek hoe laat en waar de opruimactie in uw gemeente begint:

• 09.30 - 10.30 uur Grote Markt Gorinchem, voor de ingang van het museum
• 11.00 - 12.00 uur winkelcentrum Den Bogerd Hardinxveld-Giessendam, tussen Albert Heijn en Primera
• 13.00 – 14.00 uur Kleyburgplein Nieuw-Lekkerland
• 15.00 – 16.00 uur markt Leerdam

Campagne tegen peuken op de grond

In de aanloop naar PeukMeuk 2024 herhaalt Waardlanden de sociale mediacampagne "Hey Viespeuk! Peuken op straat, dat kan echt niet meer." Deze campagne richt zich op rokers en benadrukt hoe schadelijk sigarettenpeuken zijn voor de grond, het groen en de putten, en stelt dat dit gedrag achterhaald is. Met verwijzing naar HeyViespeuk.nl voor meer informatie, is de campagne ook offline zichtbaar via posters, flyers en advertenties in de openbare ruimte en op gemeentepagina's van lokale kranten. Door samen te werken, kunnen we gewoonten veranderen en bijdragen aan een afvalvrije en schone omgeving. Want je sigarettenpeuk op straat gooien, dat kan echt niet meer.