
Reizigers op de elektrische veerponten van Riveer worden in de toekomst mogelijk begroet door een robot. Samen met de Gorinchemse IT-ondernemer Jan van Wijgerden gaat gemeente Gorinchem – waaronder de veerdienst valt - onderzoeken wat een zogenoemde humanoid kan betekenen. Niet als vervanger van personeel, maar om te onderzoeken hoe een robot functioneert in een uitdagende omgeving en op welke manier de robot de dienstverlening aan boord kan ondersteunen.
Wethouder Fatih Polatli, gemeente Gorinchem: “Door te experimenteren met de inzet van een robot, zetten we koers naar een innovatieve, efficiënte en toekomstbestendige dienstverlening door Riveer.”
Landelijke primeur
De Gorinchemse IT-ondernemer Van Wijgerden koopt de humanoid en gemeente Gorinchem werkt actief mee aan het experiment en het leerproces rondom de inzet van deze technologie. Een humanoid mee laten varen op een schip is een landelijke primeur. Het onderzoek moet uitwijzen hoe een robot zich kan aanpassen aan de veeleisende omgeving van een veerpont. Een goed functionerende robot op bewegende schepen en onder wisselende weersomstandigheden – letterlijk door weer en wind - is een uitdaging. Robot Kai is aangeschaft om hier kennis over op te doen. Ook wordt bekeken welke taken de robot kan uitvoeren ter ondersteuning van de dienstverlening aan boord.
Kwaliteit dienstverlening verhogen
Mocht de onderzoeksfase een succes zijn, dan kan een humanoid een oplossing zijn voor structurele uitdagingen bijvoorbeeld in geval van personele tekorten. Zo kan een dergelijke robot routinematige taken van personeel uit handen nemen en fungeren als een assistent. Denk aan het verwelkomen van passagiers, het geven van reisinformatie of het wijzen op inchecken aan boord, waar nodig in meerdere talen. “Zo blijft er voor medewerkers meer tijd over voor persoonlijke aandacht en complexere taken. Dit komt de kwaliteit van de dienstverlening uiteindelijk ten goede”, aldus Polatli.
Technologische ervaring opdoen
Riveer gaat de robot inzetten op een van de elektrische veren. In eerste instantie gaat de robot ‘oefenen’ met lopen aan boord. Ook wordt bekeken welke taken de robot kan uitvoeren ter ondersteuning van de dienstverlening. Tussentijds wordt de technologie in de robot waar nodig bijgesteld. Er wordt in elk geval twee jaar geëxperimenteerd met de robot. Deze periode wordt gebruikt om ervaringen op te doen met de inzet van deze technologie aan boord.

Jan-van-Wijgerden_robot-Kai_Johan-Hania