Linge II Zuid ‘Van puist naar parel’

Het idee voor de ontwikkeling van het gebied Linge II Zuid, het terrein van de voormalige fabrieken van De Vries Robbé, werd in een korte versie afgelopen september gepresenteerd in het stadhuis. Het was een eerste ‘prikkel’. De belangstelling was gewekt maar er bleven nog vele vragen onbeantwoord.

De initiatiefnemers Prof. John Stoop, Fred Delfgaauw en Roy Grünewald hebben daarna met vele deskundigen dit plan verder uitgewerkt met als titel ‘Van puist naar parel’. Het is een unieke kans om dit verpauperd gebied nieuw leven in te blazen zodat samen met projectontwikkelaars héél Gorinchem hiervan kan profiteren.

Vele oude fabrieksterreinen in het land behoren tot het industrieel erfgoed en krijgen door een andere manier van denken een geheel nieuwe bestemming. Goede voorbeelden zijn Strijp S in Eindhoven, de voormalige veevoederfabriek Blauwe Kei aan de Noordkade in Veghel en de Spoorzone in Tilburg. Ook Linge II Zuid kan worden ontwikkeld tot een centraal gelegen sociaal culturele/commerciële ontmoetingsplek. Tevens ontstaan daarmee kansen voor aansluiting op en uitbreiding van het onderwijs in de regio. Dat alles, centraal gelegen in een parkachtig landschap langs de Linge als verbinding tussen de nieuwbouw wijken en de vesting. Een schitterende plek waar veel te beleven valt op het gebied van evenementen, horeca, kunst, cultuur en talentontwikkeling. Met ruimtes voor studenten, startups en commerciële presentaties.  

De stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbé heeft zich ten doel gesteld om deze uitdaging in Gorinchem gerealiseerd te krijgen. Daar is niet alleen draagvlak voor nodig vanuit de Gorcumers zelf, maar ook vanuit de politiek en het bedrijfsleven. Ook is gedacht aan een plek voor een campus met het oog op de mogelijke komst van een HBO opleiding. Over al deze plannen zal op woensdag 10 maart om 19:00 uur via een interactieve live stream vanuit theater Peeriscoop een uitgebreide presentatie worden gegeven. Niet alleen over de beleving, maar ook over de realisatie daarvan en de financiering. Na afloop kunnen vragen worden gesteld via de chat. Men kan gratis inloggen via het YouTube kanaal op www.peeriscoop.nl

Geef een reactie